Botox


BOTOX/BOTULINUM TOXIN A

HVA ER BOTULINUM TOXIN A?


Botox (botulinum toksin type A) er et registrert legemiddel, et renset protein som injiseres i små volum i ansikts-muskulaturen for å få de til og slappe av, slik at linjene glattes delvis eller helt ut.

Botox er en svært uttynnet utgave av giften botulinum toksin type A. Navnet Botox er et varemerke.  Azzalure, Dysport, Vistabel og Xeomin er andre varemerker.

Botox ble godkjent av FDA i 1989 og har også vært brukt på rynkebehandling i USA i over 20 år.

Behandlingen er den mest vanligste kosmetiske behandling i USA og i Norge. I Norge har vi hatt erfaring med denne behandlingen i over 15 år.

Botox har vist seg å være en svært effektiv og sikker behandling. Ingen alvorlige bivirkninger er registrert.


OMRÅDER MAN KAN BEHANDLE


Hovedområdene er: sinnarynken, pannerynkene og smilerynkene


Småområder er: bunnylines, gummysmile, røykerynker, munnviker, hake, hals og brynsløft


Medisinske områder er: massetermusklene ved tanngnissing/biting, armsvette/hyperhidrosis, migrene

HVORDAN VIRKER BOTULINUM TOXIN A?


Botox injiseres med en liten engangssprøyte i de små ansiktsmusklene. Botox blokkerer nerveimpulsene, og forhindrer at musklene trekker seg sammen, enten helt eller delvis. På denne måten blir den overliggende huden glatt og uten rynker. De aller fleste ønsker å beholde sitt ansikts mimikk, men samtidlig glatte ut rynkene/linjene sine og det er nettopp det de fleste injektører vil gjøre- dette er doseavhengig.

Fordi spissen på sprøyten er så tynn, føles stikkene små og ubetydelige. Behandlingen vil glatte ut rynker og fine linjer, og gi et uthvilt uttrykk i ansiktet.

Behandlingen tar 5- 10 min.

Man kan gjenoppta arbeid og andre daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen. De første 12 timene etter behandlingen bør man imidlertid ikke gni eller massere det området som er behandlet.

Etter injeksjonen tar det 2-3 dager før Botox begynner å virke og inntil 7-8 dager før full effekt.

Effekten varer i gjennomsnitt 3-5 måneder etter første gangs behandling. For å vedlikeholde optimal effekt bør man beregne og gjenta behandlingen 2-3 ganger i året. Resultater fra vitenskapelige studier med Botox brukt mot rynker tyder imidlertid på at effekten varer lenger etter hvert. Sannsynligvis beror dette på at muskelen som blir behandlet etter hvert blir mindre aktiv og svakere som resultat av at den ikke brukes, dette er bra fordi det er den uttalte mimikken vår som delvis er skyld i mer og mer synlige linjer/rynker.